Skip to main content

Duisternis is een essentiële schakel in de natuur. Trekvogels navigeren op de sterren, vleermuizen oriënteren zich in het donker, en nachtvlinders bestuiven gesloten bloemen.

Doordat Nederland één van de meest verlichte landen ter wereld is, loopt deze nachtnatuur gevaar. Ook voor mensen is het trouwens gezond als het ’s nachts echt donker is. Lichtvervuiling verstoort het natuurlijke ritme.

Nieuw project voor duisternis

We zetten ons al ruim 20 jaar in voor herstel van de nacht, onder andere met onze jaarlijkse campagne Nacht van de Nacht. Met een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij kunnen we deze inzet nu gaan uitbreiden. Het project Minder Licht, Meer Zien! gaat zich in Gelderland inzetten voor een echt donkere Veluwe:

  • een donkere Veluwe waar de sterren weer te zien zijn en nachtnatuur optimale omstandigheden kent;
  • kansen voor unieke duisternis-recreatie, waar mensen kunnen kennismaken met de unieke kwaliteit van duisternis en die kunnen beleven;
  • een nationale en internationale uitstraling voor de Veluwe met duisternis als kwaliteitskenmerk, bijvoorbeeld met een Dark Sky Park-erkenning.

Herstel van een donkere Veluwe

Het project ‘Minder licht, meer zien’ richt zich op drie iconische Nederlandse natuurgebieden: naast de Veluwe ook het Waddengebied en nationaal park Nieuw Land in Flevoland. Het doel is om deze gebieden 25 tot 50 procent donkerder te maken.

Wat gaan we de komende 4 jaar doen? Samen met overheden, bedrijven en burgers gaan we:

  • Het verhaal van een donkere Veluwe vertellen en samenwerking zoeken met andere Veluwse, nationale en internationale (koepel)organisaties;
  • Lichtvervuiling beperken met maatregelen om lichtvervuiling te verminderen in natuurgebieden en omliggende gebieden op de Veluwe. Voor de meting daarvan werken we samen met de Rijksuniversiteit Groningen;
  • Bewustwording vergroten over het belang van stilte en duisternis voor mens en natuur;
  • Duisternis beleefbaar maken als unieke kwaliteit van de Veluwe-regio door educatie en activiteiten op beleefplekken. Met oog voor kansen voor (recreatie-)ondernemers en regiomarketing;
  • Duisternis opnemen in beleid door gemeenten daarbij te ondersteunen.

Het belang van duisternis voor de natuur

Minder licht betekent een gezondere leefomgeving voor mens en natuur. In het artikel ‘Het belang van een donkere Veluwe is onderbelicht’ leggen we dat verder uit.