Skip to main content

Het wil maar niet vlotten met de ontwikkeling van villawijk Prinsenbosch bij Voorthuizen. Drie natuur- en milieuorganisaties starten nu een rechtszaak tegen de provincie Gelderland, omdat die een natuurontheffing heeft verleend aan de ontwikkelaar om aan de slag te mogen in de leefomgeving van de beschermde das. De bouw van de wijk met vijftien (zeer ruime) kavels loopt hierdoor nog verdere vertraging op en kopers staan dus nog langer in de wacht. De kavels gingen drie jaar geleden al in de verkoop.

ONTHEFFING
Vorige maand verstrekte de provincie Gelderland de ontheffing aan bouwbedrijf Nijhuis uit Rijssen. Hierin staat omschreven wat de ontwikkelaar wel en niet mag tijdens de voor de das verstorende bouwperiode, waaronder het beperken van bouwverlichting en het afzetten van een gebied rond de bijburchten en vluchtpijpen van de das en meer. Ook staat er in hoe de (openbare) ruimte er na de bouw uit moet zien om de das te beschermen.
Zo moet bijvoorbeeld contractueel met de koper worden vastgelegd dat ze niks mogen doen met bepaalde groensingels en dat honden er niet mogen komen. Verder moet verlichting bij woningen en tuinen zo worden gericht dat houtsingels’s nachts niet worden verlicht. Tegen een voorlopige ontheffing, die vorig jaar ter inzage was gelegd, kwamen drie zienswijzen binnen bij de provincie van de drie natuur-verenigingen. De provincie heeft die verwerkt in een nieuwe, definitieve ontheffing, Nieuw hierin is onder andere dat er een dassentunnel wordt aangelegd onder de Hunnenweg, om de das de kans te geven veilig over te steken naar de foerageergebieden.

KENNISDOCUMENT
De drie partijen zijn allesbehalve tevreden. „De provincie zegt dat dassen kunnen uitwijken naar andere gebieden. Dat vechten we aan”, zegt Jaap Schrödernamens stichting Veluwe Natuur „Alle twaalf provincies – ook Gelderland – onderschrijven het zogenoemde ‘kennisdocument das’. Als je iets wilt doen in het leefgebied van dassen, wat hier gebeurt met de bouw van die villa’s, dan moet je volgens dat document voldoende leefgebied terugbrengen: bemest boeren grasland in dit geval. Men gaat nu een perceel met ‘gewoon gras’ opwaarderen met boerenmest, wat op zich prima is, maar in een te kleine hoeveelheid. Er had 5 hectare grasland gecompenseerd moeten worden, maar er komt nu slechts 0,68 hectare opgewaardeerd gras voor in de plaats. Dat is veel te weinig en komt niet overeen met de rekenregels in het document. En dus zijn we genoodzaakt hier tegen te ageren.”

ZWAAR ONVOLDOENDE
Schröder verwacht dat het zeer ingewikkeld zal zijn voor de betreffende projectontwikkelaar – OntwikkelingsMaatschappij Apeldoorn (OMA) – om het leefgebied van de das goed te kunnen compenseren. „Men heeft daar in feite te weinig grond voor in bezit. Dit ga je niet 1-2-3 op-lossen.” Ook voor Stichting Behoud Veluwsch Landschap (SBVL) is de compensatie voor de das in de ontheffing zwaar onvoldoende in het gebied. „De eerste voorlopige ontheffing was al zo onder de maat, dat we hadden verwacht dat de provincie terug zou gaan naar de tekenta-fel”
, zegt adviseur Lennard Jasper namens die stichting .Maar dat is niet gebeurd en de aanpassingen zijn dusdanig teleurstellend, dat er niets anders op zit dan in bezwaar te gaan bij de rechtbank.” In mei kondigde SBVL al juridische stappen aan tegen de gemeente Barneveld, nadat die bouwvergunningen voor drie losse kavels had verstrekt. Volgens de natuurorganisatie had dit niet gemogen zonder dat de effecten van bet totale plan op de natuur in beeld zijn gebracht. Het is nog niet bekend wanneer die zaak voorkomt. . Al die zaken zijn niet leuk, maar ook geen doel op zich voor ons”, zegt Jasper. „Maar we verwachten dat de rechter onafhankelijk naar de situatie kijkt.

Bron: Barneveldse Krant van zaterdag 27 juli 2024